Flitspeiling over Corona: dit is hoe Nederlanders denken over de maatregelen

Geplaatst door

De meerderheid van de Nederlanders volgt de maatregelen op tegen de verspreiding van het Coronavirus. Dit blijkt uit een flitspeiling die Pro Public heeft uitgevoerd tussen woensdagavond 18 maart en zaterdagavond 20 maart.

 • Inmiddels groet bijna 4 op de 5 Nederlanders zonder een hand te geven.
 • Het afstand houden lijkt meer moeite te kosten, 41 procent geeft aan dit altijd te doen. Het kost vooral moeite in de supermarkt en de winkel (66 procent).
 • Veel mensen (86 procent) maken zich zorgen over Corona: 44 procent veel en 42 procent een beetje. Veelgenoemde zorgen zijn de eigen gezondheid, die van naasten en de onzekerheid. Ook de aard van het virus en maatschappelijke gevolgen worden veel genoemd.
 • Over de vraag of er nog meer maatregelen genomen moeten worden zijn de meningen verdeeld: 52 procent vindt van niet en 48 procent vindt van wel. Als mensen vinden dat er wel meer maatregelen moeten worden genomen dan worden een totale lockdown en ‘meer dicht en meer thuis’ het meeste genoemd.

Update redactie 23/03 om 20:00 uur:
Na publicatie van dit artikel heeft het kabinet bekend gemaakt met aanvullende maatregelen te komen. Raadpleeg daarvoor het overzicht op Rijksoverheid.nl.

Wat lukt er wel en wat lukt er niet?

De maatregelen die het beste opgevolgd worden zijn:

 • Groeten zonder handen te schudden (76 procent doet dit altijd)
 • Regelmatig handen wassen (60 procent doet dit altijd)
 • Niezen in de elleboog (55 procent doet dit altijd)
 • Gebruiken van papieren zakdoekjes (53 procent doet dit altijd)
 • Afstand houden (41 procent doet dit altijd)

Het 1,5 meter afstand houden lukt niet altijd. Dat geldt vooral voor het bezoek aan de supermarkt (66 procent) en de winkels en thuis (31 procent).

“Mensen moeten niet zo paniekerig doen, maar zich wel aan de maatregelen houden. Hou afstand van elkaar, vooral bij ouderen, want die hebben het meeste te verliezen.”

Ongeveer de helft van de mensen doet zelf nog meer. Het meest genoemd worden:

 • Volledig/zoveel mogelijk thuis blijven 
 • Extra aandacht geven aan hygiëne
 • Volledig/zoveel mogelijk inperken sociaal contact

“Kleding en keukentextiel vaker wassen, oppervlakten vaker schoonmaken

Over meer maatregelen zijn de mening verdeeld

Er is een nagenoeg 50/50 verdeling als het gaat over de noodzaak voor meer maatregelen. 52 procent van de mensen denkt –ten tijde van het onderzoek– dat dit niet nodig is, 48 procent denkt van wel. 

Respondenten die vinden dat er meer moet gebeuren, benoemen de volgende extra maatregelen: 

 • Volledige lockdown (210)
 • Meer dicht en meer thuis (112)
 • Verboden/verplichtingen opleggen (78)
 • Meer handhaving en toezicht (69)
 • Grenzen sluiten/strenger bewaken (50)
 • Bezoek supermarkt & winkel in goede banen leiden (48)
 • Communicatie effectiever inzetten (41)
 • Meer en tijdig testen (17)
 • Kwetsbare groepen gericht helpen (15)

“Als er nog steeds mensen dicht bij elkaar blijven lopen moet er toch maar een lockdown komen. Mensen vragen er gewoon om”

De meeste mensen denken voldoende informatie te hebben

57 procent van de respondenten denkt voldoende informatie te hebben om te weten wat zij de komende tijd wel en niet moeten doen, 33 procent weet dit zelfs zeker. Slechts 8 procent denkt onvoldoende informatie te hebben en 2 procent weet dat zeker. 

Ongeveer een kwart van de mensen geeft aan informatie te missen (27 procent). Wat ze missen is zeer uiteenlopend, van informatie over het aantal mensen dat genezen is tot informatie over hoe het virus is ontstaan of het antwoord op de vraag waarom er ‘zo weinig wordt getest’.

Vertrouwen in de overheid

Bijna de helft van de mensen (47 procent) heeft veel tot heel veel vertrouwen in de aanpak van de overheid. Ongeveer een derde (35 procent) is neutraal. De rest (17 procent) heeft weinig tot geen vertrouwen in de aanpak van de overheid.

“Ik vind persoonlijk dat Corona enorm wordt overdreven door alle landen. Het is een natuurramp, maar om daar alles voor te ontwrichten gaat mij te ver.”

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Vrouwen maken zich meer zorgen over Corona dan mannen. Er zitten ook wat verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om het opvolgen van de maatregelen. Vrouwen passen bijvoorbeeld deze maatregelen meer toe dan mannen:

 • handen wassen
 • papieren zakdoekjes gebruiken
 • niezen in de elleboog
 • afstand houden

Het afstand houden kost voor mannen en vrouwen ook moeite op andere plekken. Mannen hebben meer moeite met afstand houden in winkels & supermarkten, thuis en in de lift en vrouwen in speeltuinen, op het werk, in het OV en in de auto. 

Lees het volledige onderzoek

De volledige resultaten van het onderzoek kun je inzien als pptx en pdf. Mocht je de resultaten willen gebruiken, bedenk dan wel dat deze flitspeiling een momentopname is. Dit artikel is geschreven vóór de persconferentie van maandagavond 23 maart, waarin wellicht aanvullende maatregelen worden of zijn aangekondigd. 

Verantwoording van het onderzoek

 • De vragenlijst is tussen woensdagavond 18 maart en zaterdagavond 20 maart via Facebook en Instagram verspreid (deze platformen hebben een bereik van ongeveer driekwart van de bevolking). 
 • 1752 respondenten van 13 jaar of ouder vulden alle vragen in: vrouwen en 50-plussers zijn sterk oververtegenwoordigd. Door middel van weging is gezorgd voor een meer representatief beeld van de resultaten.

4 reacties

 1. Bedankt, Aart. Zeer bruikbaar verhaal, ook voor ons kabinet. Huidige maatregelen vergen nl geen medische-, maar gedragskennis. Overall zie ik dat kennis, houding en gedrag standaardnormaal verdeeld zijn, en het er nu om gaat de late resisters in het gareel te krijgen. De moeilijkheid wordt om de vast majority loyaal te houden, als we op langere termijn richting ‘Bergamo’ (steeds erger) ipv ‘Wuhan’ (epidemie dooft) gaan. Steeds verder inperken kan dan reactance patronen oproepen. Zou zeer behulpzaam zijn om die vinger aan de pols te houden in de tijd, zodat de gedragsstrategie van het kabinet snel en passend kan worden bijgesteld.

 2. Mooi gezegd: de late resisters. Beeld schoot me ook te binnen naar aanleiding van beelden van boze burgemeesters op late resisters in Iataliaanse steden. Zo te zien jonge mannen die zich thuis dood vervelen. Je zou bijna zeggen: laat de voetbalclubs waarvan ze lid zijn contact met ze houden.

  Laat de buurvrouw of opa waarmee ze zo’n goed contact hebben, contact met ze opnemen om te vragen om binnen te blijven. De omgekeerde kaartjes actie van kleinkinderen naar grootouders, nu van grootouders naar kleinkinderen.

  En wat dies meer zij.

 3. Er wordt gesproken over juni juli en wat gebeurd er in augustus en wat mag wel na 1 september .
  hoe zit het met bruiloften als het hier om familie gaat wordt dit gezien als een evenement ik vindt het heel vreemd. ikea mag 700 man ontvangen maar een een zaal of musea van 400 kan dan weer niet waar slaat ditop ik zelf denk dat mr Rutten alles als een evenement ziet miss gaat hij zelf nergsn heen!!!

 4. Beste mensen open nou eens een keer jullie ogen zien jullie dan niet dat jullie aan de lijn worden gehouden net een hond ?? Het duurt allemaal te lang en het is te overdreven. Nederland is een vrij land maar hoe leven we nu ? Hoe worden we behandeld ? Ik had het nog beter in de gevangenis sorry hoor
  De regels worden alleen maar meer en meer erger en erger MAAR mark Rutte mag wel alles dat is toch niet eerlijk of wel ? Mijn ogen zijn pas echt geopend toen de wethouder van Brabant aan onze tafel zat met kerst en zei dit is gewoon lekker snel en makkelijk verdienen voor Nederland OUDEREN hebben er last van klopt maar moeten wij allemaal daarvoor boeten ? Kunnen de ouderen dan niet gewoon lekker veilig thuis blijven zodat de rest een normaal leven kan hebben Mensen corona is een gewoon een zware GRIEP geen oorlog ik heb het zelf ook gehad en ik ben 29 jaar ik ben springlevend mijn moeder heeft zware Long problemen zij heeft het ook overleefd met gemak mensen doe dit niet voor jezelf maar voor jullie kinderen hun gaan het straks echt moeilijk hebben stop met mee doen en mee werken aan deze overdreven belachelijke regels en tenslotte vragen jullie je niet af waarom wij een vaccinatie moeten en de rest van de hoge pieten niet ??? Dat we zelfs nergens meer mogen gaan als we ons niet laten vaccineren ? Er gaan mensen DOOD door deze prik mensen A.U.B blijf in JEZELF geloven en laat je niet gek maken dat is nou juist wat ze willen

Reageren is gesloten.