Foto artikel 21 maart 2018 #overheidincontact

Ter inspiratie voor de nieuwe bestuurders

Na het tellen van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen begint de grote formatiedans. Wat zou jij aan de nieuwe gemeenteraden en colleges willen meegeven voor de nieuwe akkoorden die straks worden gesloten? En wat wil je ze meegeven als het gaat om het maken van écht contact met de samenleving in de komende collegeperiode? Ter inspiratie hebben we voor jou een selectie gemaakt van onze artikelen.

Wie helpt de inwoner met de Omgevingswet?

Illustratie bijeenkomst Cafe de Ruimte (2014)In deze collegeperiode wordt de nieuwe Omgevingswet ingevoerd. Maar zijn inwoners daar al klaar voor? Carola de Vree doet suggesties voor een aanpak – geïnspireerd  door voorbeelden in het sociaal domein.

Participatie:  niet hip en nieuw, maar democratische kwaliteit

Foto artikel 28 februari 2018 #overheidincontactDe nieuwe coalitieakkoorden staan allemaal vast vol van goede voornemens over participatie. Lees dan vooral het pleidooi van Marije van den Berg om niet te zoeken naar hip en nieuw, maar te werken aan democratische kwaliteit. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen:

En lees ook zeker het artikel van Christine Bleijenberg die stelt dat diversiteit voor participatie wel eens belangrijker zou kunnen zijn dan representativiteit:

Tot slot heeft Peter Knoers nog ideeën over hoe je voorkomt dat een vruchtbare samenwerking in een netwerk strandt in een politieke hiërarchie:

Doe je voordeel met (open) data

Foto artikel 15 november 2017 #overheidincontactDeze collegeperiode echt serieus met data aan de slag? Lees in dit artikel van Stephan Okhuijsen hoe je open data kunt toepassen in overheidscommunicatie:

Maar volg vooral ook het baanbrekende werk van Steven Gort en collega’s:

Zet een grote stap verder dan ‘de klant centraal’

Foto artikel 14 februari 2018 #overheidincontactEn wil je de dienstverlening van jouw gemeente nu eens echt opstuwen in de vaart der volkeren? Dan – zegt Otto Thors – wordt het hoog tijd dienstverlening als investeringsagenda te gaan zien:

Volg de avonturen van Lex

Foto artikel 14 maart 2018 #overheidincontactTijdens de #GR2018 volgen we met speciale aandacht de avonturen van auteur Lex de Jong in het nieuwe bestuurlijke stelsel van Amsterdam. Als hij met zijn lijst #BoLo wordt gekozen in een van de nieuwe adviescommissies, dan is het onderstaande artikel de eerste in een reeks:

Heb je een aanvullende leestip? We houden ons aanbevolen!

De foto bij dit artikel is gemaakt door Sebastiaan ter Burg tijdens het lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014 in Tivoli (Utrecht) (CC BY 2.0).